Programme // Ohjelma

The Nature of My Heart

The Nature of My Heart is a film about the passions of the human relationship with nature. A journey to the backwoods of rural Finland introduces various ways that people in contemporary times devote their lives to nature. They are haunted by the call of the wild, the idea of being part of nature, or the sensation of companionship with wild animals. The film casts the gaze upon the intersection in which the concepts, ideas and myths concerning nature meet the passions of embodied experience. In this intersection animals are assembled out of imaginations, sensations, fears and dreams. In the frame story of the film, the director walks across the forests and lakes, from his hometown into his birth town. A trip that by car or train would take three or four hours, takes 27 days by foot.

Production: Hallava Filmi Oy, 2016.

Luonto sisälläni

Dokumenttielokuva Luonto sisälläni on aikalaiskuvaus luontosuhteen intohimoista ja ristiriidoista. Se on matka Suomen takamaille, jossa vastaan tulee eri tavoin elämänsä luonnolle omistautuneita ihmisiä. Heille suhde luontoon on intohimoinen ja siksi ristiriitainen. Kun etsitään villin luonnon tuntua, kulttuuri valtaa uusia alueita itselleen. Yrityksissä päästä kosketuksiin luonnon kanssa, turvaudutaan tekniikoihin, jotka eristävät ihmisruumiin luonnosta. Elokuva on yritys katsoa sitä leikkauspistettä, jossa luontoa koskevat käsitykset, ideat ja myytit kääntyvät toiminnaksi, jonka ruumiillinen kokemus herättää intohimon. Siinä eläin on kuvitelmien ja merkitysten kimppu, johon ihminen heijastaa haaveet ja pelkonsa.

Ohjaaja Jaakko Ruuska kulkee linnuntietä jalkaisin nykyisestä kotikaupungistaan synnyinkaupunkiinsa. Matkaan, joka autolla tai junalla kestäisi neljä tuntia, kuluu kävellen 27 päivää. Näistä aineksista syntyy aikalaiskuvaus ihmisten ja luonnon värikkäästä mutta ongelmallisesta suhteesta.

Tuotanto: Hallava Filmi Oy, 2016.

Jaakko Ruuska (synt. Savonlinnassa 1981) on helsinkiläistynyt taiteilija, joka työskentelee monialaisesti dokumentaarisen elokuvan, valokuvan ja esitystaiteen aloilla. Taiteellisen tutkimuksen väitöstyössään hän tutkii irtikytkennän ilmiöitä ja uudelleen kytkentöjä taiteen motiivina. Koulutukseltaan hän on dokumentaarisen elokuvan ohjaaja (MA, Aalto-yliopisto 2012) ja vuodesta 2009 asti hän on kuulunut Toisissa tiloissa esitystaiteen kollektiiviin.


Lajienvälisiä kohtaamisia

Helsingissä kuvattu Lajienvälisiä kohtaamisia -videoteos tutkii ihmisten ja muunlajisten eläinten suhdetta sekä kohtaamisia niin, että teokseen valikoidut eläimet saavat määrittää tilanteiden kulun ja ovat vahvoja toimijoita. Eläimet on pyritty prosessissa kohtaamaan tietoisina ja meistä riippumattomina itsenäisinä olentoina, jotka ovat yhtä lailla kaupunkimme asukkaita kuin ihmiset. Jotkut heistä ovat paljasjalkaisia helsinkiläisiä, toiset ovat muuttaneet tänne muualta, osa on vain ohikulkumatkalla.

Videon käsikirjoitus, kuvaus, editointi ja esiintyminen: Matilda Aaltonen ja Outimaija Hakala.
Musiikki: Joonatan Aaltonen
Kesto: 35 min

Syksyllä 2021 valmistunut videoteos syntyi Aaltosen ja Hakalan työskennellessä eläinten kertomisen tapoja käsittelevässä Voiko eläintä kertoa? Eläinten käsitteellistämisen haasteet tieteissä ja taiteissa -tutkimushankkeessa yhteistyössä esitystaidekollektiivi Todellisuuden tutkimuskeskuksen kanssa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: